Consells per a una mudança internacional

Consejos para una mudanza internacional

Consells per a una mudança internacional

Realitzar una mudança internacional no és una decisió que es prengui d’un dia per l’altre. Implica canviar de vida, canviar d’entorn, de costums, allunyar-se de la família i els amics, del que un coneix. Després de 40 anys realitzant mudances internacionals per a milers de clients, en Flippers coneixem quin és el patró que hi darrere de totes les mudances. Per això, volem donar-te 5 consells per a una mudança internacional i les coses que ens poden ajudar a prendre la decisió de traslladar-nos a un altre país. Avui te les volem oferir de forma resumida, com un “checklist” abans de marxar.

Consells per a una mudança internacional començaments

Els 5 consells per a una mudança internacional

Primer dels consells per a una mudança internacional. Estàs preparat?

Sembla una pregunta trampa, però no ho és. Abans de prendre una decisió que implica donar la volta a la teva vida, cal que t’aturis a reflexionar en certes coses. Per exemple, els motius pels quals vols fer un trasllat internacional. Segons la nostra experiència, sol ser o bé per un desig de creixement personal que et porta a descobrir nous horitzons i cultures; o bé per una situació d’atur en què ja no veus bones perspectives de futur al teu país, o se’t obren millors oportunitats professionals a l’estranger. Per descomptat sempre hi ha la tercera opció: la mudança internacional per amor. Però aquesta última sol superar tots els obstacles aviat. Res com una bona motivació!

El primer que et recomanem és, per tant, reflexionar seriosament sobre els motius de la teva mudança internacional, i sospesar les conseqüències. D’aquesta manera, valoraràs si mereixeran la pena; és a dir, si el canvi de vida compensarà els objectius que t’has plantejat.

No ve gens malament armar-te de llapis i paper, i realitzar una matriu en la que incloguis:

 • Els obstacles que pots trobar-te i els teus fortaleses per enfrontar-los amb èxit
 • Les oportunitats que trobaràs al teu país de destinació i què debilitats pròpies has contrarestar per poder aprofitar-les.

Pren-te el temps que necessitis per meditar sobre aquest tema. Si després d’això, decideixes seguir endavant amb la teva mudança internacional, és hora de passar a l’segon punt del nostre “checklist”!

Segon dels consells per a una mudança internacional. Decideix on aniràs al teu trasllat internacional

L’elecció de país de destí és tan important, que determinarà els següents anys de la teva vida. Tria bé! Quins són els teus objectius per a mudar-te a un altre país? Aquests determinaran la teva elecció: no triaràs igual si el teu objectiu és mudar-te per estudis que si el teu objectiu és començar una nova vida des de zero en un altre lloc.

Fes una preselecció de dos o tres possibles destins per al teu mudança internacional, i després investiga una mica sobre cada un d’ells:

 • Com és la cultura? I la política? Valora si necessitaràs adaptar-te a un xoc cultural, i si estàs disposats.
 • I el clima? Podràs suportar fred o calor extrema? Ja saps que el clima d’un país determina el caràcter i els costums dels seus habitants. Els països mediterranis estem acostumats a viure de portes enfora però, per exemple, els països nòrdics a causa de les baixes temperatures, es caracteritzen per ser més parcs en les seves relacions interpersonals. Com et adaptaràs a això?
 • Domines l’idioma? No serà igual l’adaptació i les oportunitats que trobis, si saps l’idioma que si no ho domines.
 • Com acull el país als immigrants? A tot arreu hi ha la possibilitat de la discriminació, però hi ha països més oberts que altres. Hauràs de valorar aquest aspecte perquè pot interferir amb els teus objectius professionals, per exemple.
 • Si et mudes per estudis o et mudes amb fills en edat escolar … Què tal és el sistema educatiu de país de destinació? Suposarà una possibilitat de creixement i avanç personal, o serà a l’contrari?
 • Si el teu mudança internacional respon a objectius de creixement professional, pot el país de destinació oferir aquest creixement? Tingues en compte que en ocasions i durant el període inicial d’adaptació, molts professionals es veuen obligats a desenvolupar treballs menys qualificats. Estàs prepareu @ per a això?

Després de realitzar totes aquestes valoracions i decidir quin serà el país escollit per a la teva mudança internacional, passem als aspectes més pràctics.

Tercer dels consells per a una mudança internacional. Prepara tota la documentació que necessites

Des que prens la decisió de realitzar la teva mudança internacional fins que aquesta es produeix, poden passar entre 6 i 24 mesos. Tot aquest temps és necessari per canviar el teu país de residència amb totes les garanties. Aconseguir recopilar tota la paperassa i la documentació que t’exigeixen els organismes al país de destí, es porta gran part d’aquest temps.

Per començar, és bona idea, si decideixes mudar-te a un país en el qual es parla una llengua diferent a la teva llengua natal, aprofitar tota aquesta “demora” per perfeccionar el teu domini de l’idioma de el nou país. Com millor ho parlis, millors seran els teus perspectives.

Un altre bon consell és no fer les coses amb pressa: has de tenir en compte que moltes vegades els organismes oficials com ambaixades, consolats, etc., triguen bastant a emetre els documents oficials que et demanen al país de destí de la teva mudança internacional. Per tant, el primer és fer un llistat de tota la documentació que necessitaràs, a quins organismes has de sol·licitar aquesta informació i quins són els terminis estimats per rebre aquesta documentació.

Un cop tinguis tots els documents en el teu poder o enviats amb vista als organismes internacionals que els van requerir, pots començar -si és aquest el cas- amb el procés de venda de casa teva. És convenient, encara que et sembli obvi, no donar avís al teu treball fins que tinguis una resolució en ferm sobre la teva marxa. Recorda que el teu trasllat internacional depèn en gran mesura que s’accepti la teva entrada i residència al país de destinació.

Consells per a una mudança internacional

Quan estigui tot a punt, els teus propers passos han de dirigir-se a “polir els detalls”. Per tant, ¿quins documents necessites?

 • Documents d’identitat: òbviament et caldrà acreditar la teva identitat. Entre d’altres documents, poden exigir que presents el DNI, passaport en vigor, i de vegades la teva partida de naixement.
 • Títols acadèmics: molt important, per aconseguir treball, disposar de documents que acreditin la teva titulació. I ull, han d’estar legalitzats per al país de destinació (convalidats). Els organismes i universitats que els van expedir poden oferir-te aquest servei o informació sobre com aconseguir aquesta convalidació.
 • Currículum: encara que faci la seva mudança internacional amb una oferta de treball en ferm, no és mala idea que disposis sempre de la teva currículum vitae actualitzat. Encara que això són normes bàsiques per a qualsevol currículum, és important que, a més de la teva formació i experiència laboral, incloguis les teves competències i un extracte a del principi amb el que pots oferir en la teva professió. Imprescindible que el currículum estigui traduït a l’idioma de el país de destinació!
 • Cartes de referència laboral: cada vegada són més sol·licitades. Contribueix al teu credibilitat que els teus antics ocupadors recomanin els teus serveis i que expliquin per què. Actualment aquesta funció la realitzen les recomanacions a LinkedIn. Però tot i això, no està de més que portis amb tu 3 o 4 recomanacions escrites i signades per antics caps. Pot ajudar-te en una situació de recerca de feina en el teu nou país de residència.

Certificat policial: dependrà de país a què vagis a realitzar la teva mudança internacional, però en pràcticament tots exigiran aquesta documentació a tots els membres de la unitat familiar majors d’edat. Es tracta d’un certificat que acredita que no tens antecedents penals.

 • Demostració de solvència financera: per al país que t’acull, no has de suposar una càrrega financera. Per això has d’acreditar per mitjà de documents bancaris que tens béns o solvència suficient com per sostenir-te pels teus propis mitjans durant al menys 3 mesos, mentre trobes una feina i et instal·les. La quantitat de la qual t’exigiran disposar, depèn de país a què vagis a fer la teva mudança internacional.
 • Títols que acreditin el domini de l’idioma. No és així en tots els països, però en alguns et poden demanar un document que demostri el teu domini de l’idioma.
 • Fotografies: la burocràcia és la burocràcia arreu de món. El nostre consell és que et informes dels requisits per a fotografies requerits pel país de destinació, per evitar que siguin declarades invàlides a l’hora de presentar-les.

Formulari de sol·licitud: de l’visat d’immigració de país a què fas la mudança internacional. En la majoria dels casos podràs descarregar aquest formulari oficial des d’internet.

 • Documentació per a grups familiars. Si et mudes amb tota la teva família, els membres majors d’edat hauran de presentar la mateixa documentació que tu per separat. Per fills menors, hauràs d’aportar tota documentació que ofereixi informació sobre la situació dels mateixos: partida de naixement, inscripció al registre civil, Llibre de Família, Conveni Regulador si és que estàs separat / ai tens la custòdia, certificat d’escolarització, etc.
 • Examen mèdic: a cada país els requisits mèdics són diferents. La nostra recomanació és acudir a l’Consolat de el país de destinació, que generalment té acords amb certs centres mèdics per realitzar i expedir el certificat mèdic necessari.
 • Legalització i traducció de documents: tota la documentació que aportis (títols acadèmics, notes certificades, partida de naixement, etc.) ha d’estar “legalitzada” Què vol dir? Una autoritat internacional ha de certificar amb la seva signatura i segell que en efecte aquests documents tenen validesa legal fora del teu país d’origen. Cap document no legalitzat tindrà validesa al teu país de destinació.
 • Costos de processament. Tots els organismes com Consolats o Ambaixades cobren un aranzel per la tramitació de la teva visat d’immigració. És bo que reservis una partida pressupostària per a això. Aquest cost no és reemborsable, fins i tot encara que et deneguin el visat.

Cambra dels consells per a una mudança internacional: es mascotes

Havies pensat en això? En general, per al qual té una mascota, aquesta és part de la família. I com a tal, també cal pensar què passarà amb ella quan facis el teu trasllat internacional. En certs països -per exemple, Japó-, l’entrada d’animals està estrictament regulada. Altres països com Amèrica del Nord són “pet-friendly”, però l’entrada de certes races com el pitbull està prohibida.

En el cas que tinguis gats, en aquest altre article t’expliquem com fer una mudança amb gats.

Consells per a una mudança internacional traslladat mascotes

En qualsevol dels casos, abans de viatjar cal estar informat de la documentació requerida per a l’entrada de la teva mascota al país:

 • Certificat de vacunació
 • Certificat de salut internacional i permís d’exportació.

És important que coneguis els procediments zoo-sanitaris de país de destinació abans de fer la mudança internacional de la teva mascota.

Cinquè dels consells per a una mudança internacional. Les teves pertinences

Una mudança sempre conté un factor d’estrès. Si a més es tracta d’una mudança internacional, que porta aparellat un canvi de vida important, la situació pot resultar angoixant si no es fa servir bé.

En Flippers portem 40 anys realitzant mudances internacionals i de tota mena. Pel que coneixem molt bé tant el procediment com, especialment, el que necessiten exactament els nostres clients. No seria meravellós poder dir: “aquestes són les meves coses, facin-càrrec”? Això pensàvem! Per això oferim un servei clau en mà. D’aquesta manera, no hauràs de ocupar-te de res excepte gaudir d’aquesta nova etapa de la teva vida.

Però abans de decidir qui realitzarà la teva mudança internacional, has de decidir què duràs amb tu al teu nou país. La nostra recomanació és que facis una tasca de priorització i selecció el més desapassionada i pràctica possible. Quantes de les teves pertinences fa anys que no fas servir? Desfés-te d’elles, aprofita per fer una renovació completa de la teva vida.

Si et planifiques amb temps, pots posar a la venda els teus mobles; això et donarà un pressupost extra per al teu viatge i, un cop al teu país de destinació, pots anar comprant nous mobles. Hauràs de sospesar si realitzar un trasllat de mobles fins al país triat no resultarà més costós que l’opció de vendre’ls aquí i comprar nous mobles allà.

Un cop tinguis l’inventari concret de les coses que vols transportar fins el teu país de destinació, la nostra recomanació és que t’informis amb diversos proveïdors de mudances internacionals. El pressupost és un aspecte que influeix en la decisió, però hi ha altres aspectes molt importants com la credibilitat de l’empresa de mudances internacionals, la seva experiència i serietat, així com les referències i opinions. Són les teves coses les que van a travessar el món!

En Flippers comptem amb 40 anys d’experiència en trasllats internacionals. I els principals organismes internacionals ens han atorgat acreditacions de qualitat. Sol·licita el teu pressupost totalment gratuït i sense compromís en el 900.330 000. O bé, a través d’aquest senzill formulari, i deixa la resta a les nostres mans. Feliç nova vida!

Consells per a una mudança internacional Flippers